Det går den forkerte vej for modebranchen

Mens andre brancher lykkes med at begrænse udledningen af de globale drivhusgasudledninger, så går det den forkerte vej for modebranchen. Det store spørgsmål er: hvordan vender vi udviklingen, og hvem skal gøre det, eller hvem har ansvaret? Skal vi f.eks. regulere, skal vi satse på, at den klarer modebranchen selv, eller vil vi vente på at forbrugerne lægger så meget pres på branchens aktører, at der sker en transformation? Eller går det så galt, som de skræmmende analyser og fremskrivninger fortæller os? Det der gøres nu, går for langsomt, så tiden er kommet til at agere anderledes.

bæredygtigt tøj og mode

Modebranchens dilemma er, at den er lige der, hvor den er i dag, fordi forbrugere har belønnet producenter og brands ved at forbruge og købe mere end nogensinde før; og det er der masser af penge i for producenter og brands. Hvem vil ikke gerne se godt ud i et stykke billigt produceret tøj, der kan erstattes af noget nyt smart efter et par ganges forbrug? Og da menneskets natur både indeholder et ønske om at se godt ud og en portion grådighed, så har vi balladen, når indtjeningen på et stykke tøj er så høj for f.eks. fast fashion tøj kæder, at de reelt kan nøjes med at sælge halvdelen og smide resten ud.

Der er masser af statistisk materiale på, hvor stor et spild branchen leverer både ved produktion og ved usolgt produktion. Det må derfor forventes, at udviklingen vil fortsætte, med mindre a) branchen tager ansvar og klarer den selv, b) reguleringer stopper “the dirty bastards”, c) at forbrugerne vågner op og opdager, hvad de støtter og gør reel modstand eller d) at der er producenter og brands, der forstår at vende dette til deres fordel og introducere nyt bæredygtigt tøj. Der er positive, men ikke nok eksempler fra modebranchen hvor forretningsmodellen er bæredygtig, men størstedelen kører stadig i samme rille og laver ikke reelle forbedringer, der kan stoppe udviklingen.

Det bliver spændende at følge, hvordan bæredygtighed inden for mode og tøj bliver prioriteret af branchen, og hvordan de tydelige udfordringer vil blive adresseret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *